Имаме много добри новини, които искаме да споделим:

В резултат на септемврийското отсъждане на Върховния съд в Дюселдорф срещу нарушаването на закона за конкурентното право от страна на VDH и FCI; последвано от главно завеждане в Германски съд с дългосрочен ефект за VDH и FCI, що се отнася до киноложките съдии и генеалогичното сертифициране, както и предприетите последващи действия в същата посока в Испанския съд по конкурентно право, SV в допълнение към съществуващото признаване за участие в събития на WUSV клубове на кучета с WUSV клубни родословия, съобразени с правилника на WUSV, признава развъждането на кучета с родословия, издадени от WUSV клубове, стига да са развъждани съобразно развъдните критерии определени от програмата на WUSV за качество с цел хармонизация на развъждането на Немско овчарско куче.
Ограничението, което до скоро съществуваше, базирано на единственото условие, кучето да е регистрирано в развъдната книга на FCI членуваща организация или FCI договорен партньор, е обявено в нарушение на закона за конкуренцията и съответно, е премахнато и вече не съществува. Днес получихме писмено потвърждение от президента на SV/WUSV.
С цел да подсигурим безпрепятствено
изпълнение на новите регистрации в отдела по развъждане на SV, ви молим да ни държите в течение за всеки един случай.
Това решение е много важно за всички клубове, които по някакъв начин са ограничени в отпечатването на родословията си. Подсигурявайки ни генеалогична и развъдна информация, ние можем да подсигурим печатането на родословията. Ако имате интерес, моля свържете се с нас.
Пожелаваме ви приятен уикенд и ви очакваме!
Да живее Немското овчарско куче!
Родриго и Вадим
Въпроси относно последните новини:
1.     Какво точно имате предвид, когато казвате, че при налична необходимата генеалогична информация от клуба, вие можете да съдействате с отпечатването на родословията?
– Всички WUSV клубове носят отговорност да                поддържат своите развъдни книги и да контролират развъждането (по одобрена програма за хармонизация на породата от миналогодишното Общо събрание на WUSV), но има вероятност да съществуват клубове, които нямат техническата възможност сами да отпечатват родословията си. WUSV предлага услугата за отпечатване на родословия с определена такса, след получаване на генеалогичната информация от клуба. Това може да бъде допълнително уговорено с WUSV.
2.     Ако кучето има снимки, ДНК, клубен изпит, клубен кьорунг, клубно родословие, то признато и одобрено ли е за разплод от SV, без да е необходимо да има ПК номер в местната FCI организация?
– Точно така! Куче, което е развъждано съобразно правилата за развъждане на WUSV, при отправено запитване към офиса на SV, отделът по развъждане проверява дали кучето покрива изискванията за развъждане и ако е така, то получава регистрационен номер SZ към SV. Ако това куче ще се развъжда в Германия, защото е продадено на немски член на SV, той трябва да докаже, че са спазени всички условия за развъждане на SV.
3.     Как кучето може да получи експортно родословие ако не е член на местната FCI организация? До сега беше със задължителния ПК номер.
– Това все още се случва, FCI и нейната мрежа от членове се задължават да предоставят експортно родословие, така че кучето да може да се регистрира в развъдната книга на съответната национална киноложка организация по местоназначаване (местоживеене може би). Тази точка подлежи на правен диспут в основния ни иск, който сега се разглежда в Немския съд. Въпреки това, с цел да може да се впишат кучетата в развъдната книга на SV, не е задължително да се вади експортно родословие.
4.     Трябва ли снимките да се изпращат за разчитане в Германия или това може да се случи в държавата, в която е клубът и оторизираният за това ветеринар към клуба?
– Снимките трябва да бъдат разгледани и одобрени в Германия. Само тогава се приемат за валидни от SV. За това трябва да се акредитира български ветеринар по процедурата, която се изисква от SV/WUSV и Dr. Bernd Tellhem. Най-добре се свържете с WUSV и ги попитайте.
5.     SV одобрява ли клубни изпити, клубен кьорунг и клубно родословие, дадени от клубни съдии и кьормайстори?
– Да, родословието се приема, както обясних по-горе, също така титлите и кьорунга, за участие в развъдни изложби, въпреки че за развъждане в Германия е задължително развъдчика или немецът, който купува кучето, да покрива всички изисквания наложени от SV за развъждане в Германия.
Нашата основна грижа е доколко сме зависими от местната FCI асоциация и степента на легитимност на нашия клуб зад граница, за да имаме възможност да продаваме нашите кучета и в други държави.
– Именно за това се борим! Всички сме потърпевши от тези обстоятелства по един или друг начин. Ден след ден краят на тази система, която задушава организациите, които работят за доброто на кучетата наближава.
Уточнение относно лигитимност на развъждане във WUSV клубовете.
SV в допълнение към съществуващото признаване за участие в събития на WUSV клубове на кучета с WUSV клубни родословия, съобразени с правилника на WUSV, признава развъждането на кучета с родословия, издадени от WUSV клубове, стига да са развъждани съобразно развъдните критерии определени от програмата на WUSV за качество с цел хармонизация на развъждането на Немско овчарско куче.
Какво означава това:
На последното Общо събрание на WUSV бе взето решение за единна програма за хармонизация при развъждането на Немското овчарско куче във всички клубове членове на WUSV съобразени със изискванията на SV.
Това означава,че във всички клубове правилата за развъждане трябва да бъдат едни и същи а именно:
– оценка от изложба над 12 месеца
– Снимки(AD,ED),DNA
– Изпити AD,Wessentest,(BH,IGP1) или ZAP
– Кьорунг
Кучета изпълнили тези изисквания се признават за развъдни животни от SV и могат да получат SZ номер.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.